Populära inlägg

torsdag 6 januari 2011

Allt är öppet -- ingen vet

Helt förusägbart trycktes fälten ihop i Toblach idag. Jag var litet förvånad över att den stora herrklungan med Bauer, Northug, Manificat och andra inte kunde ta mer på Hellner och Cologna, men samarbetet var inte alltid det bästa. Och Cologna och Hellner gick mycket stabilt. Nu är det ändå match i touren. Cologna borde ha de bästa förutsättningarna, stark som han är även i klassisk åkning, Hellner bör gärna överträffa sig själv på lördag för att ha med slutsegern att göra. Northug verkar heller inte riktigt lika frisk i klassiskt ännu i år, men vem vet, han verkar på uppåtgående och är han pigg kan han ta bonussekunder, det gjorde han i fjol. Jag hade räknat ut Bauer, det kanske var förhastat... Men att Cologna inte skulle vinna verkar osannolikt, det skulle vara om han fick bränna för mycket krut idag.

Italienskorna, sega i prologen, har nu vridit upp reglagen. Dessutom spurtstarka, särskilt Follis. Allt är nu öppet. Det enda som inte verkar möjligt är att en norska skulle vinna. Man kan rent allmänt undra över hur den norska träningsmodellen fungerar i förhållande till det slags tävling som Tour de Ski utgör. Den "lugna långkörningens" filosofi är kanske mer ägnad att ge medaljer i distanslopp. Men Johaug kan bli intressant att följa i klättringen i Val di Fiemme. Har hon grundat med en bra klassisk distans på lördag kan det bli avancemang. Svenskorna verkar klara tempoväxlingar och variation bättre. Både Kalla och Haag har klarat touren utmärkt så här långt.

En sak inser man: omdömen kan inte grundas på enskilda prestationer, utvärdering kan bara ske säsongsvis eller helst över flera år. Inga träd växer till himlen. Allt förändras. Vad gör Cologna i Holmenkollen? Kowalczyk? Ingen vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar