Idag var det bara 14 minus, så jag kunde äntligen ta några rundor i spåret. I stort sett samma spår där Odd Martinsen och Johs Harviken gick ett showrenn 1974. De flöt som i en supraledare uppför den branta långbacken, minns jag. Själv åkte jag i juniorklassen. Det är Ulf Mattsson och Tore Nilsson som kör upp spåren, ett viktigt frivilligarbete i ett litet samhälle där kommunens resurser måste läggas på skolan och de äldre.
På den utmärkta langrenn.com läser jag att de norska träningsdebatterna går vidare. Hur hårt skall man köra intervallerna, är frågan. Räcker tröskelträning i zon 3? Bör man upp på 4 eller 5? Hur ofta? http://www.langrenn.com/-terskeltrening-viktigst.4865036-1743.html
Åsikter böljar. Känslor svallar. Så brukar det vara i frågor där säker kunskap är svår att nå. I Kroppens geni försöker jag tolka träningsdebatterna i ett större träningshistoriskt perspektiv. Jag tycker att man kan se gamla mönster som återkommer med lätta variationer och att det varit så i årtionden, men också med gradvisa förskjutningar som ofta kommer från ny forskning. En annan iakttagelse är att detta är en stor upptagenhet i Norge, där det också verkar finnas en särskild ”langrennsfilosofi”, låt vara omstridd. I Sverige debatteras träningsmetoderna inte alls lika intensivt, och en svensk gemensam ”filosofi” har jag inte lyckats finna. Men berätta gärna om ni känner till någon.
Igår tippade jag jaktstarterna och damernas 10 km klassiskt i Oslo-VM 2011 och presenterade även mitt egenhändigt skapade poängsystem för jämförelser. Idag tippar jag herrarnas 15 km klassiskt:
- Cologna, 2. Legkov, 3. Gaillard, 4. Northug, 5. Bauer, 6. Rönning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar