Populära inlägg

torsdag 23 december 2010

Northug -- den ödmjuke?

Vaknade till minus 33 i morse. Ingen tanke på skidor. Man får nöja sig med promenader. Himlen är rosa mot söder och den skall vara det nästan hela dagen innan den snart blir svart igen.
Åsele ligger på nästan exakt samma breddgrad som Framverran, Northugs hemby. Dagarna är lika långa, eller korta. Men klimatet är annorlunda. Här är det mer ryskt. Där är det mer atlantiskt, sällan minus 33, färre träningsavbrott. Men kanske regnar det mer under vintern. Vi hade nästan aldrig tö efter nyår, någon enstaka till fettisdag kanske. Klister var sällsynt. Det är nog annorlunda i Framverran.
Jag skildrar Framverran i Kroppens geni. En underbar sluttning mot fjorden där man kunde stå på tunet nyårsnatten och se fyrverkerierna i Steinkjer en mil bort mot öster. Kanske en idealisk plats att bli skidåkare på. Så glest att man måste åka skidor till skolan, och nästan ingenting att göra på fritiden, utom att åka skidor förstås. Också en samstämmig bild av Petter Northug som en fin kille. Läser man intervjuer med honom från tonåren lägger man märke till hans ödmjukhet. Aldrig något skryt, ständigt ett gott ord för andra. Sedan blir han bäst av alla. Vintern 2006, när han sidsteppas inför Turin-OS, kan man se hur medierna börjar omvandlingen: till vilden, krigaren, busen, den storkäftade. När man är nära honom kan man knappt förstå hur det är möjligt. Han är lugnet själv, yttrar sig diplomatiskt och omtänksamt, oftast med ett gott ord för andra. Är han stor i käften är det skämt och med glimten i ögat (vilket medier ofta väljer att bortse från).
All mediedramaturgi bygger på konflikt. Finns inte konflikten måste den uppfinnas. Därför kommer vi att fortsätta att uppleva Northug i ständigt nya konflikter, fler och större än de egentligen är. Det är själva definitionen på en stjärna. Den döljer sanningen. Man tänker på det gamla ordet: Ecce homo. Se människan. Pontius Pilatus ord till den hånande hopen när han framvisar den törnkrönte Kristus inför korsfästelsen. Ibland tänker jag på Northug så: som frälsaren/upprorsmakaren. Samtidigt hyllad och hatad. Men som människa stilla, mild och med få och enkla ord: följ mig. Den som lever genom sina handlingar. Ungefär som föregångaren från Nasaret, bibelns Framverran. Som fick Jerusalem och Rom att rista i sina grundvalar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar