Populära inlägg

lördag 12 februari 2011

Så går det i VM-stafetterna

Åkte på Lida idag efter snöfallet. Fina förhållanden, sol, kallt, rätt trög snö. Gick knappt två mil i lugn takt, fast försökte forcera litet i backarna.

Min bok ligger kvar på DN:s kritikerlista, har avancerat ett par platser. Klassekampen ringde igår,vill ha intervju, skall göra något om skidåkningens 'mystik och magi' inför VM.

I Norge har debatten om träning och ungdomsrektytering skjutit fart på nytt. Sker specialiseringen för tidigt? Tränar tonåringar för hårt? http://www.langren.com/  har färska inlägg av sakkunnigt folk. Mycket sägs som verkar klokt och som det är lätt att sympatisera med. Men i vanlig ordning presteras inga belägg, ingen statistik, inga särskilt konklusiva argument. Man behöver inte vara särskilt skeptiskt lagd för att ifrågasätta dessa påståenden. Jag är förundrad över varför alla som har djupa övertygelser om ting de anser vara viktiga inte lägger ned mer möda på att verkligen visa att det ligger något i vad de säger. Kanske för att debatten uteslutande drivs av passionerade åsiktsmakare och inte av forskare. Varför deltar då inte forskare mer? Knappast för att det skulle saknas forskning. Jag tror att orsaken snarare kan vara att forskarna är mindre säkra. För hur skall man egentligen kunna vara säker på vad som är bra och rätt träning? Är det för övrigt så att träningsdebatten är intensivare i längdåkning än i andra idrotter? Jag ser sällan samma emfatiska polemik om hur olika fotbollsspelare bör träna, eller hockeyspelare. Som om de engagerade fansen i dessa idrotter -- och många andra --  litade mer på tränare och traditioner. Varför är åsiktsbildningen så stark i langrenn? Jag lämnar frågan öppen, den är intressant.

Nu skall jag äntligen tippa VM-stafetterna, enligt samma poängsystem som i julas. (Se dessa inlägg.) Jag är i grunden osäker, men något måste man ju gissa på...

Damer 4x5 km:
1 Norge, 2 Sverige, 3 Tyskland, 4 Finland, 5 Frankrike, 6 Ryssland

Herrar 4x10 km:
 1 Norge, 2 Schweiz, 3 Sverige, 4 Ryssland, 5 Frankrike, 6 Tjeckien

Som sagt: skicka gärna ditt eget tippningsförslag så kan ví tävla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar