Populära inlägg

lördag 19 februari 2011

Vinterstudion och Drammen

Vinterstudion var en trevlig miljö. Jag var med idag mellan tävlingarna i Drammen, läste avsnitt ur Kroppens geni och samtalade med André Pops och Emelie Öhrstig om norsk och svensk skidåkning. Vi tittade också på charmbilder från VM i Holmenkollen 1982, Thomas Erikssons tremilsguld där han stred mot Lars Erik Eriksen, den legendariska stafettstriden mellan Brå och Savjalov, där de dömdes lika i mål. Före sändningen hann jag med en skidtur i solen, jag måste säga att det börjar kännas i kroppen att jag tränat varje dag nu den senaste veckan, men det var härligt.

I tävlingarna var Marit Björgen på nytt klart bäst över 10 kilometer, före Kowalczyk och Saarinen, sedan Johaug... Känns det igen? Det märkliga var att Ida Ingemarsdotter, sprintspecialist egentligen, var femma. Just nu pågår herrtävligen på 15 km och det är tätt i toppen i början. - - - Men det blev efterhand inte alls särskilt tätt. Fältet drogs ut kvickt och mest av allt var det Daniel Richardsson som utgjorde orsaken. Han tog nämligen ett rejält kommando över tävlingen redan efter några kilometer och ökade sedan avståndet systematiskt. Tvåa och trea blev norrmännen Martin Johnsrud Sundby och Petter Northug. Cologna missade pallen med några sekunder.

I Vinterstudion tippade Öhrstig och Anders Blomquist de olika loppen, jag uppfattade inte allt de sade, men jag tror att Öhrstig lyfte fram Anna Haag som en bra svensk medaljkandidat och att Blomquist hade Northug som etta både på jaktstarten 30 km och femmilen fri stil. Jag nämner det för att det påminner om mina tippningar. Men hur lätt är det att tippa egentligen? Blomquist var övertygad om att Richardsson skulle vara bland de tio främsta idag, och det var vi nog många som var, men vem skulle ha tippat honom etta? I kommentatorsbåset lät det nog vid start som om både Bauer och Cologna skulle ha stått högre på en lista. En som säkert känner sig nöjd är Petter Northug som rimligen borde ha fått just det formbesked han ville ha. Dessutom åkte han ifrån Richardsson på upploppet, dvs. han har den snabbhet han behöver. Efter en sådan uppvisning kommer Richardsson att räknas till favoriterna på 15 km i VM, men statistiken talar mot honom; den som vinner genrepet vinner nästan aldrig guldet. Jag tippade Cologna, och det skulle jag nog göra idag också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar